Simson - richter tegen wil en dank

Speler laden...

> dienst downloaden (Rechter muisknop, Bestand/Doel opslaan als...)

Datum:10 februari 2019
Kerk:Dorpskerk
Predikant:M.F. van Binnendijk (Stadskanaal)

lezing: Richt 14. tekst: "Nu wisten zijn vader en zijn moeder niet dat dit van de HEERE was" (vs 4a) en  Hij liep naar zijn vader en zijn moeder en gaf hun er wat van, en zij aten ook. Hij vertelde hun echter niet dat hij de honing uit het lichaam van de leeuw genomen had.(vs 9m).

Simson doet alles alleen, zonder familie, vrienden of leger. Inspiratie voor veel muziek-, dicht- en schilderkunst.  Herkomst van de naam 'Palestijnen'. Simson: kind van zijn tijd, een vreemde kostganger maar wel in dienst van God. Hoe God onze kromme plannen en daden omdraait en omkeert. Verschil tussen goedkeuren en toelaten.

Ps 105: 3: vraagt naar de Heer en Zijne sterkte. Verleiding en aanvechting in ons eigen leven. De lijnen naar Jezus Christus. Dood en leven.

Lees, kijk en luister ook:

Wiki over Simson (de engelse versie: niet-bijbelkritisch en veel plaatjes).

- het oratorium van Handel over Simson

- 'Simson, de leuwen-doder, Revius uit Over-Ysselsche sangen en dichten