Facebook Twitter Google Plus

In het buitenland: Erik terug in NL (02-05)

2 mei 2019   |   Door E M (Redactielid)
Terug van weggeweest, de rubriek 'In het buitenland'. De redactie ontving info van Erik v. Oosterom over zijn tijdelijk verblijf in Papua-Nieuw-Guinea voor een diaconaal project van 'Jeugd met een opdracht'.

Erik hoopt in in Papua-Nieuw-Guinea te verblijven van 20 maart tot 1 mei. 
Hieronder de berichten die we van Erik ontvingen. 

Donderdag 2 mei:
Ik ben weer thuis na afscheid te hebben genomen van nieuwe vrienden en het schip. Met het schip waren we in Lae aangekomen. Vanuit Lae is het een korte binnenlandse vlucht van een uur naar de hoofdstad Port Moresby. Daar hebben we 2 nachten in een veel te luxe hotel geslapen, omdat dit, gek genoeg, goedkoper was dan in één keer doorvliegen. Een hele cultuurshock om vanuit de jungle en de kleine dorpjes aan de kust weer in een stad te zijn, maar wel prettig om na 5 weken rechtop onder de douche te kunnen staan. 

Dinsdagmorgen, 1 mei, zijn we vanuit POM (Port Moresby Airport) naar Singapore vertrokken. Daar aangekomen had ik een overstap van 16 uur. Dit gaf de mogelijkheid om even een rondje door Singapore te wandelen. In Dubai had ik maar 40 minuten overstap naar Amsterdam. Gelukkig ging alles volgens plan en zonder vertragingen. Gisteravond, 1 mei, ben ik om 20.00 uur geland in Amsterdam, een beetje brak na 38 uur reizen en 21 uur opgevouwen in een vliegtuig zitten.

  


@ Singapore


@ Schiphol

Noot redactie: Hierbij sluiten we de berichtgeving over Erik. Fijn, Erik, dat je jouw belevenissen in PNG met ons wilde delen. We hebben ze met veel plezier geplaatst, dank! Welkom terug en dat jouw inzet tot zegen mag zijn voor hen daar en jou hier. 

===================

Vrijdag 26 april:
Alweer de laatste week van deze trip. Deze week mocht ik als fotograaf aan de gang voor het media-team. Met 130 mensen aan boord gebeurt er veel in een week, het media-team zorgt ervoor dat alles wordt vastgelegd. Hier een kleine greep uit de foto's van deze week. 

  

===================

Donderdag 18 april:
Deze week werk ik in de galley, de keuken van het schip. Hier worden alle maaltijden bereid en de afwas gedaan. Met ruim 130 man aan boord is er heel wat eten te bereiden en kun je zonder eind blijven afwassen.  

Ondanks dat we met het galley-team, uitgezonderd een bezoekje aan de lokale markt, heel de week aan boord blijven kunnen we toch genieten van de prachtige natuur van PNG. Prachtige uitzichten met de bergen op de achtergrond en elke dag een kleurrijke zonsondergang zorgen voor mooie plaatjes.  

Omdat er tijdens deze outreach oogoperaties worden uitgevoerd is het belangrijk dat het schip stabiel blijft. Om ervoor te zorgen dat het schip minder beweegt liggen we voor anker en is de achterkant van het schip vastgebonden aan het vasteland. 

    

===================

Maandag 15 april: 
Afgelopen week ben ik onderdeel geweest van de dekcrew. Dat houdt in helpen met onderhoud aan het schip en dekzwabberen. Naast de werkzaamheden was er ook ruimte voor ontspanning, maandag 8 april was er o.a. tijd om te snorkelen.

  

   

===================

Zaterdag 6 april:
Afgelopen week stond in het teken van water. Het doel van CE-green was het in kaart brengen van de watervoorzieningen in de dorpen. Dit houdt in dat we met de leiders van de dorpen spraken om een beeld te krijgen van het aantal putten en opslagtanks in het dorp. Ook hebben we training gegeven over het aanleggen van een put met zelf te bouwen handpomp. Omdat we dicht bij een stad in de buurt waren was er veel plastic afval in de dorpen die we deze week bezochten. Vooral in de buurt van de steden zorgt de komst van wegwerpplastic voor een hoop zooi, omdat er geen infrastructuur is voor afvalverwerking belandt veel hiervan in zee. Met de educatie van de kinderen hebben we hierop ingespeeld door les te geven op het gebied van afval en milieu. 

Afsluiter van de afgelopen week, 27 uur varen naar Alotau. Hier blijven we voor een week liggen ter voorbereiding op Outreach 5.  


===================

Maandag 1 april:
'Het begin van week 2 in Papoea-Nieuw-Guinea.
Deze week gaan we, met het Community Engagement team, aan de gang met het maken van waterputten. Vanmorgen eerst nog een bijzondere les gezien, naast tuberculosepreventie en hygiëne ging het vandaag ook over ruimtevaart. Een gepensioneerde raketwetenschapper vertelde het verhaal over zijn jeugd in Korea tijdens de jaren '60 en hoe het zien van de maanlanding hem inspireerde om zich in te zetten voor de ruimtevaart. Vanmiddag hebben we met het team instructie gegeven voor het maken van een simpele waterpomp. Het is de bedoeling de plaatselijke bevolking te instrueren zodat ze later zelf aan de slag kunnen gaan.'

===================

Vrijdag 29 maart:
'Een berichtje uit Papoea-Nieuw-Guinea.
Deze week heb ik meegeholpen in het 'Community Engagement' team (CE-team) De taak van dit team is educatie voor de kinderen en ondersteuning van het medische team. Ondersteuning kan bijvoorbeeld betekenen dat het CE-team de kinderen bezig houdt terwijl het medische team vaccinaties toedient of een tandartscontrole uitvoert. Een andere taak is het geven over lessen in allerlei onderwerpen, van tuberculose preventie tot sexuele voorlichting. 

Voor meer info over het schip: https://ywamships.org.au @ Papua New Guinea


 

 

===================

Zaterdag 23 maart (via de Kerkklanken):
‘Ik vertrek 20 maart vanaf Schiphol en hoop 1 mei weer terug te komen. Ik heb me ingeschreven als algemeen vrijwilliger, dus ik kan voor van alles worden ingezet. Ik ga werken op een medisch schip dat naar de dorpen vaart. Doordat het een lage diepgang heeft kunnen we daarmee naar afgelegen gebieden varen. Het is een ex-passagiersschip wat is omgebouwd tot kliniek en daarbij zijn er ook een aantal kleine bootjes aan boord waarmee in kleine teams verder gelegen dorpen kunnen worden bezocht.’


Meer info over het schip? Klik hier: https://ywamships.org.au @ Papua-New-Guinea