Facebook Twitter Google Plus

In het buitenland: Update van Rijk v. Ginkel (05-07))

5 juli 2019   |   Door E M (Redactielid)

Nieuws vanuit Mozambique: Vanmorgen, 5 juli, hoop ik van hier te vertrekken en dan rond 11.00 uur in Beira aan te komen. Dan vliegen naar Johannesburg-München-Amsterdam. 

Daarna de trein naar Bodegraven. Alwaar ik zaterdag om 11.45 uur hoop aan te komen en dan rond 12.00 uur weer heerlijk thuis.

Hartelijk dank voor het volgen en vooral voor (jo)uw gebed. WIlt u / Wil jij de bevolking van Mozambique in uw en jullie gebed blijven gedenken?!

Hartelijke groet,
Rijk van Ginkel.

=================

Eerdere berichtgeving vanuit Mozambique: 

In het gebied Nhamatanda is Dorcas volop bezig met 'Hygiene Promotion'. Ze stimuleren de mensen latrines te bouwen met eigen materialen. Op de eerste foto zie je zo'n latrine.

Voor de latrine hangt een gele jerrycan. Deze jerrycans zijn door Dorcas ingevoerd. Als je na het toiletbezoek met je voet op het stokje stapt, kantelt de jerrycan een beetje en komt er water uit. Zo hoef je met je handen nergens aan te komen. Soms hangt er een flesje met zeep bij. In principe is dit hygenischer dan onze kranen, want bij ons zit iedereen met zijn 'billen-afveeghanden' eerst aan de kraan, wast vervolgens netjes zijn handen om daarna de vieze kraan dicht te draaien met de schoongewassen handen. Ik zou zeggen, allemaal aan de tip-tap!

Dit is nogmaals een tip-tap. In het schaaltje zit as. As werkt als katalysator (voor de liefhebbers: CaCO3 + water maakt een loog) en maakt een soort zeep. Dit wordt door de mensen zelf ingevoerd. Zo is de kennis aanwezig in de gemeenschap. Gaaf!!!

Hierboven een waterpomp opgeleverd door Dorcas in Manhama 2. De pomp is nog ingepakt, want betonnen platform moet nog drogen. 

Mensen graven zelf de latrineput en Dorcas betaalt de metselaar. Grappig is dat ik hier moest ingrijpen vanwege het hoge grondwaterniveau in dit gebied. Het grondwater zit al op 3 meter. Normaal hebben de latrines geen bodem. Nu worden er overal betonnen bodems in gestort. Het grondwater zou met de 400 latrines die we hier momenteel graven tot een diepte van 3 meter anders heel snel vervuild raken en alle door ons geslagen waterpompen zouden dan onbruikbaar zijn geworden. 

Tot slot een varkensschuur. In deze periode ben ik ook bezig met de overgang van emergency naar recovery (herstel). Zo maak ik startup voor tropische landbouw- en veeteeltspecialist die gaat bekijken welke mogelijkheden er zijn om kleine boeren te ondersteunen, zodat ze kunnen aanhaken bij de grotere bedrijven (b.v. minimaal 5 varkens per kwartaal aanleveren aan slachterij).  

Dit was opnieuw een korte impressie van het werk dat ik momenteel doe. Ik besef heel goed dat mijn werk hier voor een korte periode is en dat er gemeenteleden zijn die al vele jaren in (gesloten) gebieden werken. Helaas kan niet iedereen dit delen via de Social Media. Wat een voorrecht heb ik dan. En dan vooral het feit dat ik de nood hier onder uw aandacht kan brengen. Ik zit hier nog 2 weken. Volgende week ga ik nog het veld in voor huizenbouw en besprekingen met lokale zakenmensen. De week erna zal vooral ook een week van veel overdracht zijn. Daarna zit mijn werk er hier op. Gods werk gaat echter door, overal. Bid u mee voor de mensen wereldwijd? Gods zegen voor alle (zendings)werkers.

Rijk van Ginkel.

=================

Eerdere berichtgeving vanuit Mozambique: 

Donderdag 20 juni ontving de redactie, via WhatsApp, het volgende bericht van Rijk: "Inmiddels ben ik halverwege de tweede periode in Mozambique... Halverwege heb je altijd recht op een paar dagen verlof. In plaats van dat ik op verlof naar Nederland ging mocht Marlies mijn ticket gebruiken om naar mij toe te komen. Zo krijgt ze een nog beter beeld van de verhalen die ik vertel.

Hieronder twee foto's. We bezoeken een plek waar handmatig water 'borehole' wordt gemaakt. Daar wordt dan weer een handpomp op geplaatst. Zo kunnen de bewoners vers water uit de grond pompen." 

      

=================

Vandaag, maandag 13 mei, is Rijk begonnen aan zijn terugreis naar Nederland. Eerst een binnenlandse vlucht naar 'Maputo International Airport', daar vandaan een vlucht naar... 'Johannesburg Airport' (Zuid-Afrika) en dan door naar 'Amsterdam Airport' oftewel Schiphol. Dinsdag 14 mei hoopt hij daar in de loop van de dag aan te komen. Hij stuurde, vanaf 'Airport Maputa', nog drie foto's door waarop te zien is hoe materialen o.a. per boot moeten worden vervoerd. 

       

=================

Zaterdag 11 mei verscheen er in het Reformatorisch Dagblad een tweede artikel van de hand van Rijk, waarin hij deze keer vertelt over zijn bezoek aan Zechão."Twee maanden geleden was het het water dat in Mozambique levens wegnam. Nu is het het water waarmee we de levens van veel mensen kunnen redden. Om kwart over vijf maandagochtend stap ik ..."  Klik hier om het hele artikel te lezen.

Rijk gaf via een berichtje op WhatsApp door dat hij van 14 t/m 28 mei weer in Nederland hoopt te zijn. Het plan is om daarna, op 29 mei, opnieuw voor een aantal weken naar Mozambique te vertrekken. "De nood is hoog en hulp is én blijft heel hard nodig. Wilt u daarom blijven bidden voor de bevolking en hulporganisaties in Mozambique? Hartelijke groet, Rijk van Ginkel."

=================

De afgelopen dagen, en 7 mei, is Rijk op werkbezoek geweest in een aantal gebieden. Hij is o.a. in Zechão.geweest, waar men, aan de oever van de rivier, gezorgd heeft voor een goede waterfilterdistrubitie, d.w.z. men deelt lege emmers met deksel uit (inhoud 50 liter), waarbij er onderin de emmer een gat is geboord waarop men zelf een waterfilter kan plaatsen. Ook de waterfilters worden bij de emmers uitgedeeld. De bevolking kan dan zelf de emmer vullen met vuil water uit de rivier en daarna het rivierwater filteren met de waterfilter in de emmer zodat het daarna schoon en drinkbaar is. Ook hebben ze in het gebied, een soort van eiland, rondgereden om te kijken waar geschikte plekken voor waterputten geslagen kunnen worden. Ze kwamen in dorpen waar nog nooit auto's zijn geweest en waar dus ook geen autowegen zijn. Daarom zijn ze op motor/bromfietsen op pad gegaan om die dorpen te bereiken en te kijken hoe ze hulp met het boren van waterputten kunnen bieden.

In Magaru is inmiddels een groot ‘Water Treatment Center’ gebouwd, waarbij water uit de rivier in een grote tank wordt gepompt en vervolgens gefilterd. Daarna wordt het naar een tappunt met zes taps vervoerd. (Zie de foto hieronder)

 

=================

Zaterdag 4 mei verscheen er in het Reformatorisch Dagblad een eerste artikel van de hand van Rijk, waarin hij een korte impressie geeft van zijn werk voor Dorcas in Mozambique:

"Het zal hier in Mozambique ook generaties duren voordat de pijn van deze ramp weg zal zijn. Tegelijk verwonder ik me over de houding van mensen in de dorpen. Ik zie hoe ze alweer bezig zijn met het bouwen van een nieuwe school. Wat een veerkracht!"  Klik hier om het hele artikel te lezen.

=================

Rijk van Ginkel is inmiddels (30-04) al twee weken hard aan het werk in Mozambique. Heel hard want de nood is hoog. Uw gebed voor de bevolking daar wordt gevraagd. Om gericht te kunnen bidden geven we een samenvatting van een aantal voice messages via WhatsApp van Rijk aan u door: 

Ik werk momenteel, namens Dorcas, als disaster respons manager voor het christelijk noodhulpcluster, op het lokale kantoor van Dorcas Mozambique in de stad Chimoio. We zetten ons in voor projecten in de regio’s Nhematanda en Dombe.

 
@ Kantoor van Dorcas Mozambique in Chimoio

In Nhematanda zijn we verantwoordelijk voor de sanitatie (latrines e.d.) in 3 vluchtelingenkampen, voor het boren van nieuwe waterputten in gebieden die als permanente nieuwe woonplaats door de regering worden aangewezen voor deze vluchtelingen en het repareren van al bestaande waterputten.

In Dombe zijn we een ‘Water Treatment Center’ aan het opbouwen, waarmee voor een grote groep mensen water uit de rivier wordt gefilterd met een capaciteit van max. 9000 liter per uur.

 
Het water kwam binnen twee uur tot de bruine rand op de witte muur

Overstroomd gebied, af en toe wordt er in de rivier nog een lijk gevonden

De nood is groot. Onze hulp is hard nodig. Vorige week hebben we meegeholpen in Dombe om een eerste assessment (beoordeling van de situatie) te doen in een gebied dat 5 weken na de cycloon Idai nog niet bereikt was. En dan praat je over zo’n 26.000 mensen!

Gebieden in Dombe zijn zo onbereikbaar dat we nu een boot aankopen om een rivier over te steken, motoren of een quad met de boot over te varen, evenals spullen om waterpompen te slaan, waterfilters voor gezinnen, etc. En voor de avonturiers onder ons: ja, deze rivier zit  vol krokodillen.

We werken hier nauw samen met Unicef. Unicef coordineert in een rampsituatie altijd de water en sanitatie kant. Alle organisaties die iets in die tak van sport doen stemmen wekelijks met elkaar af, wie, wat, waar doet.

Deze week hopen we zes nieuwe mensen aan te nemen die ook in het grote ‘water en sanitatie project’ mee gaan werken en ben ik bezig om met anderen nieuwe programma’s te ontwikkelen op het gebied van de landbouw.


De drinkwaterkwalitiet van de mensen in het gebied waar we momenteel werken 

Als de noodhulpfase voorbij is en de mensen weer schoon drinkwater hebben gaan we landbouwprojecten ontwikkelen om de grond die overstroomd is geweest weer bewerkbaar te maken, zodat de mensen daar weer landbouw op kunnen gaan uitvoeren.

Ik vraag uw gebed voor al die mensen die hier nog in nood verkeren. Wilt u hen en het team hier in Mozambique in uw voorbeden meenemen? En vergeet Marlies niet, die in haar eentje het gezin runt. Terwijl ze graag hier in Afrika zou zijn, omdat we van Afrika zijn gaan houden.

Een hartelijke groet,
Rijk van Ginkel.

P.S. Ik heb deze week een ontsnapte krokodil helpen vangen.....je moet ook van alle markten thuis zijn hier..... ;-
 


Toevoeging redactie:
Meer informatie over de Noodhulp die Dorcas in Mozambique biedt? Klik hier!
Berichten Noodhulp Dorcas in Mozambique, up to date? Klik hier!