Facebook Twitter Google Plus

In het buitenland: Update van Rijk v. Ginkel (13-05)

13 mei 2019   |   Door E M (Redactielid)

Nieuws vanuit Mozambique: Vandaag, maandag 13 mei, is Rijk begonnen aan zijn terugreis naar Nederland. Eerst een binnenlandse vlucht naar 'Maputo International Airport', daar vandaan een vlucht naar...

... 'Johannesburg Airport' (Zuid-Afrika) en dan door naar 'Amsterdam Airport' oftewel Schiphol. Dinsdag 14 mei hoopt hij daar in de loop van de dag aan te komen. Hij stuurde, vanaf 'Airport Maputa', nog drie foto's door waarop te zien is hoe materialen o.a. per boot moeten worden vervoerd. 

       

=================

Eerdere berichtgeving vanuit Mozambique: 

Zaterdag 11 mei verscheen er in het Reformatorisch Dagblad een tweede artikel van de hand van Rijk, waarin hij deze keer vertelt over zijn bezoek aan Zechão."Twee maanden geleden was het het water dat in Mozambique levens wegnam. Nu is het het water waarmee we de levens van veel mensen kunnen redden. Om kwart over vijf maandagochtend stap ik ..."  Klik hier om het hele artikel te lezen.

Rijk gaf via een berichtje op WhatsApp door dat hij van 14 t/m 28 mei weer in Nederland hoopt te zijn. Het plan is om daarna, op 29 mei, opnieuw voor een aantal weken naar Mozambique te vertrekken. "De nood is hoog en hulp is én blijft heel hard nodig. Wilt u daarom blijven bidden voor de bevolking en hulporganisaties in Mozambique? Hartelijke groet, Rijk van Ginkel."

=================

De afgelopen dagen, en 7 mei, is Rijk op werkbezoek geweest in een aantal gebieden. Hij is o.a. in Zechão.geweest, waar men, aan de oever van de rivier, gezorgd heeft voor een goede waterfilterdistrubitie, d.w.z. men deelt lege emmers met deksel uit (inhoud 50 liter), waarbij er onderin de emmer een gat is geboord waarop men zelf een waterfilter kan plaatsen. Ook de waterfilters worden bij de emmers uitgedeeld. De bevolking kan dan zelf de emmer vullen met vuil water uit de rivier en daarna het rivierwater filteren met de waterfilter in de emmer zodat het daarna schoon en drinkbaar is. Ook hebben ze in het gebied, een soort van eiland, rondgereden om te kijken waar geschikte plekken voor waterputten geslagen kunnen worden. Ze kwamen in dorpen waar nog nooit auto's zijn geweest en waar dus ook geen autowegen zijn. Daarom zijn ze op motor/bromfietsen op pad gegaan om die dorpen te bereiken en te kijken hoe ze hulp met het boren van waterputten kunnen bieden.

In Magaru is inmiddels een groot ‘Water Treatment Center’ gebouwd, waarbij water uit de rivier in een grote tank wordt gepompt en vervolgens gefilterd. Daarna wordt het naar een tappunt met zes taps vervoerd. (Zie de foto hieronder)

 

=================

Zaterdag 4 mei verscheen er in het Reformatorisch Dagblad een eerste artikel van de hand van Rijk, waarin hij een korte impressie geeft van zijn werk voor Dorcas in Mozambique:

"Het zal hier in Mozambique ook generaties duren voordat de pijn van deze ramp weg zal zijn. Tegelijk verwonder ik me over de houding van mensen in de dorpen. Ik zie hoe ze alweer bezig zijn met het bouwen van een nieuwe school. Wat een veerkracht!"  Klik hier om het hele artikel te lezen.

=================

Rijk van Ginkel is inmiddels (30-04) al twee weken hard aan het werk in Mozambique. Heel hard want de nood is hoog. Uw gebed voor de bevolking daar wordt gevraagd. Om gericht te kunnen bidden geven we een samenvatting van een aantal voice messages via WhatsApp van Rijk aan u door: 

Ik werk momenteel, namens Dorcas, als disaster respons manager voor het christelijk noodhulpcluster, op het lokale kantoor van Dorcas Mozambique in de stad Chimoio. We zetten ons in voor projecten in de regio’s Nhematanda en Dombe.

 
@ Kantoor van Dorcas Mozambique in Chimoio

In Nhematanda zijn we verantwoordelijk voor de sanitatie (latrines e.d.) in 3 vluchtelingenkampen, voor het boren van nieuwe waterputten in gebieden die als permanente nieuwe woonplaats door de regering worden aangewezen voor deze vluchtelingen en het repareren van al bestaande waterputten.

In Dombe zijn we een ‘Water Treatment Center’ aan het opbouwen, waarmee voor een grote groep mensen water uit de rivier wordt gefilterd met een capaciteit van max. 9000 liter per uur.

 
Het water kwam binnen twee uur tot de bruine rand op de witte muur

Overstroomd gebied, af en toe wordt er in de rivier nog een lijk gevonden

De nood is groot. Onze hulp is hard nodig. Vorige week hebben we meegeholpen in Dombe om een eerste assessment (beoordeling van de situatie) te doen in een gebied dat 5 weken na de cycloon Idai nog niet bereikt was. En dan praat je over zo’n 26.000 mensen!

Gebieden in Dombe zijn zo onbereikbaar dat we nu een boot aankopen om een rivier over te steken, motoren of een quad met de boot over te varen, evenals spullen om waterpompen te slaan, waterfilters voor gezinnen, etc. En voor de avonturiers onder ons: ja, deze rivier zit  vol krokodillen.

We werken hier nauw samen met Unicef. Unicef coordineert in een rampsituatie altijd de water en sanitatie kant. Alle organisaties die iets in die tak van sport doen stemmen wekelijks met elkaar af, wie, wat, waar doet.

Deze week hopen we zes nieuwe mensen aan te nemen die ook in het grote ‘water en sanitatie project’ mee gaan werken en ben ik bezig om met anderen nieuwe programma’s te ontwikkelen op het gebied van de landbouw.


De drinkwaterkwalitiet van de mensen in het gebied waar we momenteel werken 

Als de noodhulpfase voorbij is en de mensen weer schoon drinkwater hebben gaan we landbouwprojecten ontwikkelen om de grond die overstroomd is geweest weer bewerkbaar te maken, zodat de mensen daar weer landbouw op kunnen gaan uitvoeren.

Ik vraag uw gebed voor al die mensen die hier nog in nood verkeren. Wilt u hen en het team hier in Mozambique in uw voorbeden meenemen? En vergeet Marlies niet, die in haar eentje het gezin runt. Terwijl ze graag hier in Afrika zou zijn, omdat we van Afrika zijn gaan houden.

Een hartelijke groet,
Rijk van Ginkel.

P.S. Ik heb deze week een ontsnapte krokodil helpen vangen.....je moet ook van alle markten thuis zijn hier..... ;-
 


Toevoeging redactie:
Meer informatie over de Noodhulp die Dorcas in Mozambique biedt? Klik hier!
Berichten Noodhulp Dorcas in Mozambique, up to date? Klik hier!