Balgen orgel Dorpskerk gerepareerd

22 juni 2019   |   Door EvV (Redactielid)
In juni is er een reparatie geweest aan het orgel van de Dorpskerk. De blaasbalgen waren door veroudering en slijtage gescheurd. Dit is vakkundig hersteld.

In het orgel zorgen de balgen ervoor dat er druk staat op de lucht die naar de pijpen stroomt. Er is een constante druk nodig om een zuiver geluid te krijgen. Bij de onderhoudsbeurt werd duidelijk dat door veroudering het leer van de balgen scheurtjes vertoonde. Dit moest nodig worden gerepareerd.

Op maandag 17 juni zijn de balgen uit het orgel gehaald en in de werkplaats van de orgelbouwer opnieuw van leer voorzien. Op vrijdag 21 juni zijn ze weer teruggeplaatst. Door deze planning is het orgel geen zondag buiten gebruik geweest.

Door deze reparatie is de winddruk weer constant, maar moet het orgel nog wel bijgestemd worden. Bij het stemmen moet de ruimte in de kerk niet te warm zijn. Vanwege de weersvoorspelling zal het stemmen daarom nog even uitgesteld worden.

Werkzaamheden aan het orgel

Achtergrondinformatie over de blaasbalgen

In figuur 6 is schematisch afgebeeld de weg die de lucht aflegt. De elektrische windmachine (1 in fig.6) zorgt voor het ontstaan van een bepaalde hoeveelheid lucht. Deze lucht wordt naar de blaasbalg (2 in fig.6) geblazen. Deze blaasbalg vult zich helemaal met lucht. Er is niet op elk moment evenveel wind nodig. Wanneer er veel registers 'open' staan moeten er meer pijpen worden aangeblazen dan wanneer er maar één register 'open' staat. Wat verder erg belangrijk is, is dat de winddruk konstant blijft. Er moet een konstante luchtstroom door de pijpen gaan om een helder egaal geluid te laten klinken.