Luidklok uit de toren gehesen

20 januari 2020   |   Door EvV (Redactielid)
Op maandag 20 januari rond 11.30 uur is de luidklok uit de toren van de Dorpskerk gehesen. De klok moet gerepareerd worden.

In de tijd van Napoleon waren de dorpen verplicht om een toren te hebben. Het klokgeluid konden de bewoners gewaarschuwd worden voor gevaar. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is eigenaar van de toren van de Dorpskerk. De kerk is in eigendom en beheer van onze Hervormde gemeente.

Met de inspectie van de toren door de Monumentenwacht bleek dat de luidklok een scheur heeft in de buurt van de bevestiging. Zie foto's. Deze scheur in de luidklok moet hersteld worden.

Inmiddels is de luidklok verwijderd uit de toren. Om dit te kunnen uitvoeren moest er eerst een houten stijl in de toren verwijderd worden.

Na reparatie wordt de klok weer teruggehangen. Dat zal ergens dit voorjaar plaats gaan vinden.

Foto's: D. van Meijeren en G.P. Soet