God leeft! Over moeilijke teksten in de Bijbel

27 november 2020   |   Door JKH
God leeft, is een persoonlijk boek van de theoloog Bram van de Beek over moeilijke teksten in de bijbel. Hij probeert antwoord te vinden op de vraag: Er zijn Bijbelteksten waarvan je denkt: Hoe kan dit in de bijbel staan?

Lees de aanbeveling van ds. Baas: Aanrader. Van de hand van prof. dr. A. van de Beek (Bram) verscheen een bundel met bijbelstudies en preken over moeilijke teksten in de Bijbel met als titel: God lééft.

Ook de preek die hij begin 2020 in de Dorpskerk hield staat er in vermeld (zie link onderaan). ‘Er zijn bijbelteksten waarbij je denkt: ‘Hoe kan dit in de Bijbel staan?’ God past niet in ons systeem en Zijn mensen passen niet in een systeem’.

Op indrukwekkende wijze onderwijst deze leraar van de kerk ons op het feit dat God dramatisch betrokken is in de geschiedenis van Israël en de volken. ‘In de geschiedenis is Hij niet de onbewogen eerste beweger van de filosofische godsleer. Hij is ook niet de lieve papa van het hedendaagse christendom. Hij heerst met overweldigende kracht over de wateren van de chaos en Hij is het zelf die hen opzweept, eerst om Zijn volk door het droge te leiden en toen om het leger van de farao te verdrinken (…) God maakt geschiedenis. Hij schept drama. Hij lééft.

Het boek past in uw schoen… Als u dit te rooms vindt kunt u het uzelf of elkaar cadeau doen met het oog op Kerst. Ik wens het in ieders hand.

Nav 'God lééft, Over moeilijke teksten in de Bijbel' Auteur: A. van de Beek, uitgever Kokboekencentrum.

Zie en luister ook: De dienst van 9 februari 2020.