Hannah in Ethiopie

14 mei 2022   |   Door EvV (Redactielid)
14 mei - Bericht uit Ethiopië 1 - De komende weken ben ik in Ethiopië om het team van Addis Alem te helpen. Via deze weg wil ik jullie graag op de hoogte houden over het werk hier.

Addis Alem (“nieuwe wereld”) is een van oorspong Nederlandse organisatie, maar er werken vooral lokale mensen, op dit moment telt het team rond de 14 mensen. De missionaire tak van de organisatie verzorgt onder andere trainingen voor kerk- en zondagschool/jeugdleiders om de lokale kerken te ondersteunen (o.a. in samenwerking met de NET Foundation), en zet zich in voor bijbelverspreiding. De sociale tak focust op training, coaching en ondersteuning van kwetsbare en gehandicapte mensen. Ze bieden bijvoorbeeld training in technische vaardigheden (houtbewerking, manden vlechten, naaien), school support, noodhulp en -opvang, en een dagopvang voor gehandicapte kinderen.

Ongeveer 2,5 jaar geleden ben ik ook voor vier maanden bij deze organisatie geweest, het is mooi om te zien dat de projecten steeds verder uitgebreid zijn en om mensen te ontmoeten met wie ik destijds heb gewerkt. Veel dingen zijn hetzelfde gebleven: de gastvrijheid van de mensen, het rumoer op straat, de onbetrouwbaarheid van het elekticiteits- en waternetwerk, en de stoffige warmte. Maar wat opvalt is dat er veel meer armoede is nu. Vanwege de oorlogen in land en diverse andere factoren is de inflatie enorm, veel producten zijn meer dan verdubbeld in prijs, en de Birr (munteenheid) is in waarde gedaald. Dit zorgt voor meer armoede onder de bevolking, olie en bloem zijn ook nog eens nauwelijks te krijgen. Vandaar dat Addis Alem nu ook meer aan voedseldistributie doet, voornamelijk in Shala, een ontzettend arm dorp op ongeveer 250 km van Debre Zeyt af.

De komende tijd zal ik me vooral focussen op productontwikkeling voor de houtgroep, en zal ik samen met Zelalem, een van de medewerkers van de ministry-tak na gaan denken over het bundelen van de trainingen voor zondagschool- en jeugdleiders. Binnenkort zijn er al een aantal trainingen in de omgeving, dus wellicht kunnen we het nieuwe concept gelijk toe gaan passen. Tot die tijd zal ik vooral vanuit Debre Zeyt werken, deels bij een van de inloophuizen en deels hier thuis (bij mijn neef en nicht, hun drie kids, twee Amhaarse vrouwen, een Amhaars jongetje en een Amhaarse wacht).

Groeten uit Ethiopië!

Hannah Nijsse

Meer info: www.addisalem.nl

Straatbeeld

Bord bij een van de inloophuizen, een van de eerdere projecten van de houtgroep.