Facebook Twitter Google Plus

Terugblik op het kinderwerk in Hongarije

21 mei 2022   |   Door EvV (Redactielid)
In de meivakantie is familie de Wit naar Hongarije geweest om hulp te bieden bij het kinderwerk dat verricht wordt in het Dorkász Vluchtelingen Centrum. Lees hier hun verslag.


Familie de Wit vertelt:

Toen wij samen met een bevriend gezin aankwamen, bleek dat de Oekraïens sprekende vluchtelingen doorgetrokken waren naar West Europa. Dat was geen optie voor de armste Roma gezinnen. Deze mensen uit West Oekraïne spreken Hongaars. Twee van onze groep spreken die taal ook, wat het contact makkelijk maakte.

We delen graag een impressie:

Bij de receptie hing de uitnodiging, maar we merkten al snel dat we de kinderen bij de huisjes moesten ophalen. Dan kwamen ze vol enthousiasme mee. Dankzij de naamstickers die ze bij binnenkomst kregen, konden we het contact persoonlijk maken.

Aan de hand van 4 Bijbelse figuren, die net als deze kinderen wisten wat het was om hun huis en thuis  achter zich te laten, hebben we voor elke dag een programma gemaakt. 

  

Ruth


De kinderen zetten een hand- of voetafdruk bij de woorden die Ruth sprak: Waar u heen gaat, zal ik heen gaan. Uw God is mijn God. Ze maakten een knutselwerkje over Ruth, Naomi en Obed. Ook versierden ze een potje en zaaiden tuinkers op watjes. 

David

Naast een Bijbels knutselwerkje maakten de kinderen een buideltasje en versierden hun happy-stones om erin te doen.Ook maakten ze een muziekinstrumentje, wat direct uitgeprobeerd werd bij het zingen. Eén meisje versierde vier stenen voor haar vader. We hopen dat ze die snel aan hem kan geven.

 

 

 

 

 

Jacob

Hier waren vooral de jongens enthousiast bij het timmeren van een Jacobsladder. Terwijl ander kinderen en moeders, die overigens analfabeet zijn, genoten van het kleuren.

Bij dit thema hadden we het schminken bedacht (Jacob deed zich bij zijn vader anders voor dan wie hij werkelijk was). Naast dat geschminkt worden gewoon leuk is, was het ook een escape uit wie ze zijn en de situatie waarin ze zitten. Vanaf dag 1 stond het schminken met stip bovenaan voor de kinderen. Dit is dan ook elke dag gedaan.

 

Noach

De laatste dag verliep ineens anders dan verwacht. De huisjes/schuurtjes rondom ‘onze tent’ waren in gebruik genomen door nieuw aangekomen vluchtelingen. In de ruimte die wij tot nu toe hadden gebruikt werd geklust. Gelukkig was het mooi weer en verhuisden we onze spullen naar buiten. Ook de nieuwe kinderen sloten aan en  maakten de anderen van een spons een ark en vulden een potje met water en glitters om sneeuwbol/schudbol te maken.

 

Natuurlijk was er ook veel tijd voor sport en spel!

 

Door de week heen hadden we het al gezien, mensen die ineens weer vertrokken. Met niet meer dan een paar tassen door de slagboom gingen. Beelden die niet wennen. Na een paar intensieve dagen namen we afscheid van degene die er nog wel waren.

 

 

 

 

 

 

Terug in Nederland denken we nog veel aan de kinderen en hun toekomst. Bijvoorbeeld vlnr:

Marinet, of wie ben je eigenlijk? Je gaf elke dag een andere naam op. Waarom?

Bea van 27, moeder van 3, wat ging er door je heen toen je aan Jonne van 10 vroeg of je ook geschminkt mocht worden?

Gábor, zing je nog steeds de liedjes die je bij ons leerde?

Mooie kleine jongen, wat een valse start maak je. Je moeder is nog een kind, net 14 jaar. We bidden dat jullie hier de hulp krijgen die jullie nodig hebben!

Rebekka 3 dagen genoten we van jouw snoetje. Aan het einde van die dag vertrok je met je moeder, zussen en broer. Waar zou je nu zijn?

 

We willen jullie hartelijk bedanken voor het meeleven wat we hebben ervaren voor, tijdens en na ons verblijf in het vluchtelingen centrum. Vanuit Hongarije kwam de vraag of we willen meehelpen het kinderwerk professioneler te maken. Middels online contact is het fijn dat we daar aan mee kunnen werken.

Als jullie het werk in het Dorkász vluchtelingen centrum willen steunen kan dat. In het nieuwsbericht Hulpvraag kinderwerk Hongarije is te lezen op welke manieren dit mogelijk is.

Groet,
Noah, Christianne, Jonne
William&Elza de Wit